Сблъсъкът на титаните 2010 г.

Когато отидох да гледам “Сблъсъкът на титаните” нямах никакви очаквания.  Знаех, че това не е римейк на едноименната класика на Рей Харихаузен ознаменувала края на една романтична ера в специалните ефекти в киното – тази на стоп моушън анимацията. Вероятно затова и не останах разочарован след финалните надписи на филма. Обратно като цяло останах доволен от това, което видях. Предполагам, че част от зрителите са очаквали да видят екранизирана  гръцката митология, така както това е сторено в едноименния първи филм и това впоследствие ги е разочаровало . В това се крие и основната грешка на създателите на иначе ефектната и увлекателна фентъзи история.

Използването на емблематични архитипове каквито са боговете на Олимп и герои като Персей и Йо като основни типажи в някаква измислица-премислица нямаща нищо общо с гръцката митология определено е грешка. Ако боговете и героите във филма носеха други имена и нямаше  препратки към древногръцките легенди,  то тогава филма щеше да бъде оригинален и интересен. Щяхме да можем да си обясним и черния крилат кон /ако не се казва Пегас  не е задължително да  бъде бял/, и присъствието  на оригинално вплетените в историята загадъчни пустинни джинове  и дори бихме простили финалната поява на зловещия Кракен познат ни вече от “Карибски пирати”. Явно въображението на сценаристите Травис Бийчъм, Фил Хей и Мат Манфреди /и аз не ги бях чувал/ е казало баста и са решили да заложат на нещо клиширано. Друг грешен ход е презаснемането на готовия филм в станалото едва ли не задължително за блокбастърите 3 д. За съжаление от това филма само губи твърдят киномани гледали го в неговия триизмерен вариант. Толкова за слабите страни на филма.

“Сблъсъкът на титаните” може да се нарече римейк само що се отнася до сцената със скорпионите, присъствието на Горгона Медуза и една статуетка на сова използвана в първия едноименен филм. Всичко останало е толкова далеч от оригинала, колкото и от гръцката митология тоест нищо общо няма. Кастат на филма за сметка на сценарните му недостатъци е подбран добре. Свикналият с геройското амплоа след “Аватар” и “Терминатор 4 ” Сам Уортингтън се справя много добре с ролята на Персей. Образът на митичния герой пресъздаден от Сам беше изключително реалистичен и земен. Бяха показани както силните страни така и недостатъците на героя, което го прави по близък и симпатичен на публиката. Нежеланието му да използва изпратения му от Зевс магически меч е добро хрумване на сценаристите, което също придава  плътност на образа. Излишно е да казвам, че Ралф Файнс като злия Хадес и Лиам Нийсън като гръмовержеца Зевс се справят с лекота с поверените им роли /все пак са от добрата стара английска школа/. Прекрасната Джема Атертън/момиче на Бонд в “Спектър на утехата” и принцеса Тамина в още парещия “Принцът на Персия”/ успешно се превъплъщава в ролята на Йо. Като фен на Стар Трек не мога да не спомена екранната поява на Александър Сидиг /доктор Башир в Стар Трек: Дълбок космос 9/ в епизодичната роля на Хермес. Друга връзка, която има любимия ми франчайз с филма е идеята, че силата на боговете идва от обожанието на хората разработена още през 60-те години на миналия век в “Стар Трек: Оригиналните Серии”.

Време е за няколко любопитни факта свързани с филма. Проектът по заснемането на нова версия на “Сблъсъкът на титаните” датира от 2002г. През годините са се спрягали много имена за режисьор и сценарист сред които се откроява това на Лоранс Каздан /”Междузвездни войни/, който дори написва сценарий впоследствие преработен от тримата господа, за които вече ви писах. В крайна сметка с лентата се заема, режисьорът на последния филм за Хълк – Луис Летериер. Летериер се вдъхновил за финалната битка в “Невероятния Хълк”  от оригиналния “Сблъсък на титаните” на Харихаузен. Летериер е смятал да покани в екипа Рей Харихаузен, но поради смъртта на великия кинотворец тази идея не се осъществява.  Филмът е заснет в Шепъртън Студиос – Лондон, Уелс, Тенерифе Исландия и Етиопия. Като всеки блокбастър и този ще се сдобие с игра разработена от Game Republic и разпространявана от Namco Bandai Games America Inc. и Warner Bros. Interactive, която се очаква да излезе през лятото на тази година. Запалените геймъри ще могат да се превъплътят в образа на Персей и да преживеят приключенията му показани във филма.

В заключение ако се абстрахирате от препратките към гръцката митология може и да останете приятно изненадани от филма, а не разочаровани. За останалите, които са твърди привърженици на древните митове и сандалните филми препоръчвам да гледат оригиналния филм, ето и линк към неговия офциален сайт  http://www.warnervideo.com/clashofthetitans1981/

При всички положения премиерата и боксофис успеха/$475,039,210 до момента/ на “Сблъсъкът на титаните” би трябвало да е радостно събитие за фендъма на фентъзи жанра в киното!   Остава ни да чакаме и да се надяваме, че следващия блокбастър за легендарни богове и герои ще  бъде по-добър във всяко едно отношение!

Официален сайт на филма:  http://clash-of-the-titans.warnerbros.com/