Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

Джони Деп в Sweeney Todd
или възможно ли е да има мюзикъл на ужасите?

Преди да гледам “Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт стрийт” – носител на награда “Златен глобус” за 2007 г. в категорията най-добър мюзикъл или комедия (на английски Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street) и да ми беше казал някой, че е възможно да съществува мюзикъл на ужасите нямаше да му повярвам. Повечето хора като чуят мюзикъл си представят нещо жизнерадостно, романтично и весело като “Аз пея под дъжда”, “Великденски парад”, “Хелоу Доли”, а в по ново време приятната изненада на миналото филмово лято “Мама Миа”.  По запалените киномани ще се сетят и за брилянтните мюзикъли на Боб Фоси: “Кабаре”, “Ах този джаз”, за дискомюзикълите: “Брилянтин”и “Треска в събота вечер”, с които изгря звездата на  Джон Траволта, за драматичния мюзикъл на Алън Паркър “Евита”. Но надали някой би си помислил, че може да се направи мюзикъл на ужасите. Тим Бъртън е успял да постигне точно това със създаването на “Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт стрийт”.

Тим Бъртън сътворява на големия екран приказки за възрастни. Достатъчно е да си спомним за “Едуард с ръцете ножици”, “Батман”, “Батман се завръща”, “Легендата за Слийпи Холоу”, “Голяма риба”, “Планетата на маймуните”. И с този филм адаптация по номинирания за награда Тони музикален трилър на Стивън Зондхайм и Хю Уийлър от 1979, Бъртън не отстъпва от горното определение. Този филм определено не е приказка за деца. Пред зрителите се разкрива драматичната история на лондонския бръснар Бенджамин Баркър /пресъздаден блестящо от класическия Бъртънов актьор – брилянтният Джони Деп – награда Златен глобус и номинация за “Оскар” в категорията най-добър актьор за ролята му във филма/. Неговата любима е отнета от  деспотичния съдия Търпин /в ролята – класическия английски актьор Алан Рикман – познат на по-младата публика като професор Снейп от  филмите за “Хари Потър”/. Баркър е осъден от Търпин на каторга и напуска Лондон. Филма започва със завръщането на Баркър в Лондон под нова самоличност тази на Суини Тод жадуващ отмъщение за отнетата му любима. Целта на тази статия обаче не е да разкрива сюжета на филма.

Както вече споменах филмът е класически мюзикъл. Музиката, която се лее от екрана те изпълва с минорни настроения. Лондон от края на деветнайсти век е представен като мрачен готически град извор на зло и поквара както се пее в една от песните. Като казах песни партиите на главните герои са изпълнени чудесно от актьорите. Джони Деп прави чудесен музикален и актьорски дует с Хелена Бонъм Картър в ролята на собственичката на пекарната – мис Лъвет влюбена в Суини Тод. Останалите актьори също се справят доста добре както с акторската игра така и с изпълнението на песните в мюзикъла. Тук можем да отбележим забавното и леко комично изпълнение на Саша Барън Коен, познат ни повече като Борат, в ролята на съперника на Суини Тод, ролята на Тимъти Спол като верния пристав на съдия Търпин /познат ни от поредицата за Хари Потър/. Учудващо добре за годините си като актьорска игра и като музикално изпълнение се представя Едуард Сандерс в ролята на Тоби – асистент на съперника на Тод, а по-късно верен помощник на мис Лъвет. Тук е мястото да спомена, че 75-годишният композитор и либретист Зондхайм е бил с право на финално одобрение във всички етапи от създаването на филма: от подбора на изпълнителите певци до осъвременения диалог.

Не мога да не обърна внимание на блестящите декори и сценография потапящи зрителя в мрачната атмосфера на викториански Лондон. Те са дело на фееричния Данте Феретти номиниран за “Оскар” за работата си във филма. Перфектните костюми на Колийн Атууд -  заслужена номинация за академичната награда за най добър дизайн на костюмите,  допринасят за реалистичното представяне на епохата и доизграждат образа на героите.

Официалният сайт на филма www.sweeneytoddmovie.com е така стилен, както и самия филм. Преобладаващите  цветове са червено, черно и сребристо сиво.

Never Forget. Never Forgive. Това е рекламния надпис на филма подсказващ, че основната тема е отмъщението за причиненото страдание. Този филм не е за хора със слаби сърца и то не само заради натуралистично леещата се от жертвите на бръснаря -демон  кръв, а заради цялостното представяне на тази тъжна и драматична история.

Опитвам се да намеря някакви недостатъци на филма, но не мога да открия такива. От актьорската игра през изпълнението на песните до сценографията “Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт стрийт” е една добре разказана приказка за възрастни. Този филм определено не е за любителите на “Американски пай”, чалгата и “Шоуто на Слави”, но на всички останали изкушени от магията на киното определено ще достави  удововолствие.