Наръчник по манипулиране на общественото мнение

Редакторите на Ройтерс изрязаха ножът от снимките, направени по време на атаката на израелските командоси над мирната флотилия, доставяща храни, медикаменти и строителни материали за не съвсем мирната терористична организация Хамаз.

За щастие този път турските вестници се оказаха на висота. Докато в Ройтерс са режели снимки, турския вестник Хюриет публикува без редакция фотосите, на които се вижда въпросното ножле в ръката на един от мирните активисти. Вижда се и локвата кръв и ранената ръка на един израелски войник. На други снимки в Хюриет се вижда как мирните активисти млатят израелците с железни пръти и как пленяват няколко от тях. Причината снимките да се пуснат без редакция в турския вестник е проста – тъй като мирния кораб, доставящ товари на немирната организация Хамаз е турски, то комшиите са решили да покажат ситуацията в целия и блясък от чист бабаитлък. Все пак не се случва често мирни активисти да ранят и да пленят израелски военни, а именно това се е случило в първите минути след качване на израелците на борда.

Както се твърди в сайта littlegreenfootballs.com, който пръв обърна внимание на орязаните от Ройтерс снимки – повечето хора биха счели, че хладното оръжие в ръката на мирен активист е важна част от фона, на който са се разиграли събитията на кораба. Най-малкото понеже имаше голям спор дали активистите са били въоръжени.

Не  е известно защо от Ройтерс са изрязали частите от снимките, показващи ножа, и  кръвта на намушкания израелски войник. Счита се, че една сериозна медия като Ройтерс трябва да показва истината и нищо друго освен истината. Отрязването на ключови части от снимките може да е от некомпетентност. Може да е от криворазбрана толерантност от страна на някой от редакторския екип. Може да е под натиск от високо място. Но каквато и да е причината, цялата случка не говори в полза на професионализма на Ройтерс, която по този начин влиза в ролята на треторазрядна медия, използвана за пропагандни цели. За нещастие на Ройтерс и за щастие на всички поклонници на правдата, в дигиталната ера е сравнително трудно нещо да бъде скрито и да остане скрито дълго време. Разбира се, след като скандала гръмна в интернет, от Ройтерс веднага побързаха да публикуват неорязаните снимки и започнаха да се обясняват, че снимките не били манипулирани с някаква специална умисъл и че едва ли не е нормално да се случват такива неща по време на редактирането на материалите.

Израел беше съобщил още преди няколко дни, че войниците са били нападнати от мирните активисти, които са били въоръжени с ножове, брадви и железни пръти. Ранили са няколко войника и са ги пленили. Именно затова се е наложило откриване на огън. Разбира се тия изявления не бяха взети под внимание – че кой хваща вяра на евреи.

Беше съобщено също така, че израелските военни са унищожили фотосите и фотоапаратите. Неизвестно обаче как, изглежда по чуден начин, фотосите стигнаха цели до страниците на Хюриет и поорязани – до страниците на Ройтерс.