Ех защо Президент ни е Гоце, а не Кьолер

“Според мен страна с мащаби като нашата, ориентирана към експортната търговия и зависима от експорта на своите стоки, трябва да съзнава, че в екстрени случаи е необходима намеса, за да се защитят нашите интереси. Например да се осигури свободата на търговските пътища или да се ликвидира нестабилността в редица региони, която може да се отрази негативно на търговията, работните места и доходите.”

Ето заради това изказване предизвикало шумен скандал в обществото германският президент подаде оставка. Въпросните думи бяха характеризирани като “империалистическа закана”.

Нищо империалистическо не виждам аз в изказването, но щом германците мислят така тяхна си работа. Цялата случка обаче ме накара да се замисля за нелюбимия ми Президент на Република България. Георги Първанов по известен като Гоце – агентурното име което са му дали “хората от външно” /така се представили вербовчиците от Държавна сигурност/, никога не се е замислял  да подава оставка. Независимо от това дали дава от никого непоискани оценки за работата на правителството /как пък веднъж не намери кусур в работата на тройната коалиция/ или прави умозрителни заключения за ситуацията в страната Гоце и за момент не се замисля какво говори нито пък му пука какво мисли обществото за неговите словоизлияния.

Но изказванията са най-малкото нещо. По-делата им ще ги познаете се казва в Библията. Ами познахме го. И ловец съм и рибар съм на архара нататък се сещате. Не е нужно да напомням  и за останалите “ловни подвизи”, за които природозащитна организация пусна сигнал до прокуратурата и в момента тече проверка. Няма да споменавам и за спонсора му съден за източване на програма “Сапард”  или за срещите му с Путин, за които стенограми няма да видим в медиите /както стана със стенограмата за разговора с Дянков/. Примери за скандали само да искаш.

Ето защо ако Президента ни се казваше Хорст Кьолер при толкова скандали, отдавна щеше да си е подаал оставката, друг е въпроса, че в този случай вероятно и  скандалите нямаше да ги има.

Но за съжаление Президентът на Републиката Георги Седефчов Първанов, известен като Гоце, никога няма да стори това пък ако ще и турско да стане. Е нищо, мандата му изтича след по-малко от две години, все някак ще го изтърпим.