Официално опровержение: Четенето в България не е престъпление (все още)

“Новината” със заглавие Страната залята с тениски с провокативния надпис “Четенето в България е престъпление” e измислена от началото до края. Измислянето и беше вдъхновено от също тъй измислената новина за ареста на студента Кирил Методиев, публикувана в блога Невероятно (http://neverojatno.wordpress.com/2010/06/28/gdbop-com/). Извиняваме се за целенасочената заблуда на всички, които са се “вързвали” и са сметнали, че това наистина се случва. Всъщност ние не знаем дали все пак някой няма да се появи с щампована тениска с точно такива или подобни надписи – при добро желание всеки може да си направи сам такава тениска.

Фактически чрез тази “новина” искахме да си направим малък експеримент и смятаме, че той се оказа успешен. Хората, които са коментирали новината, са се възмутили от измислените действия на ГДБОП и депутатите от ГЕРБ, но все пак са допуснали, че такива действия реално могат да бъдат предприети. Това е показателно за днешната ситуация в страната. Щом нормални, мислещи и четящи граждани на една титулувана като “свободна” страна, смятат за възмутително, но не и невъзможно предприемането на репресивни действия от страна на полицията, с подкрепата на народни представители от управляващата партия, само заради един щампован върху тениска надпис, това според нас няма как да говори добре за управляващите тази държава.

Изглежда, че с действията си в последните седмици въпросните управляващи прекрачиха някаква невидима граница. Разбира се, всички ние желаем повече сигурност и по-малко престъпност в България. Но когато всичко се свежда само до пушилка и показни акции без реални резултати, когато се освобождават престъпници, но пък за сметка на това се преследват библиотекари, това някак не се вписва в лелеяния образ на “нормална европейска страна”.

Прочее, ГЕРБ все още се ползва с доверието на голяма част от избирателите си, които съставят значителна част от ползвателите на интернет. Но ключовата фраза тук не е “ползва се с доверие”, а е “все още”. И няма никакво съмнение, че противниците на ГЕРБ с удоволствие ще опитват да яхат всеки подобен на Chitanka.info казус. И ще го правят все по-успешно.