Chitanka.info или защо на повечето български медии не може да се вярва

Вече три дни гърми скандал с виртуалната българска безплатна библиотека Читанка.инфо. Изчетох по този казус такова невероятно количество лъжи, полулъжи и манипулации, щото не зная отде да захвана. Ще опитам да систематизирам невярната информация, с която беше залято българското общество.

1. Беше тиражирана информацията, че Читанката е книжарница. В това разбира се няма нищо вярно – сайта никога не е действал като електронен магазин и не е продавал нищо.

2. Имаше няколко опита Читанката да се представи за комерсиален сайт, който е печелел “някак си”. Как точно е печелел самите обвинители на читанката нямаха никаква идея.

3. Беше съобщено, че 6-има души са качвали по 600 заглавия на месец, което прави по 100 книги на човек. При среден обем от 300 машинописни страници, това означава, че всеки от шестимата е качвал средно по 30 000 машинописни страници текст на месец, което прави по около 1000 страници на ден. Което, засега поне, не е възможно физически, независимо какъв софтуер се ползва.

Изчетох безброй коментари, които ме наведоха на мисълта, че защитниците на ГДБОП действително нямат идея какво се случва днес и какво ще се случва тепърва в интернет. Няма нужда от телескоп, за да се открие ужасяващата некомпетентност и тотална неграмотност на тези добри хора дори по елементарни въпроси, свързани с интернет.

Например в един форум прочетох дълбокомислените слова, че на сайта Читанка.инфо имало тагове, а щом е имало тагове, то няма начин сайта да не е комерсиален. Как точно присъствието на етикети в един сайт го прави комерсиален, обвинителя на библиотеката не беше сметнал за нужно да разясни. Предполагам, че самият термин “етикет”, който той не разбира (колкото и невероятно да звучи това), му е навял мисълта за “комерсиалност”.

В друг коментар беше написано, че щом сайта е на точка-ком, то няма начин да не е комерсиален. (Читанката е на TLD .info, а не на .com, а и .com не означава автоматично и в 100% от случаите, че сайта е комерсиален). Някаква гражданка пък се възмущаваше от факта, че след като беше ударен сайта, домейна читанка.инфо пренасочваше към сайта thepiratebay.org – след като пренасочва към такъв изразено пиратски сайт, то значи на читанката не и е чиста работата, твърдеше гражданката.

Всички тези нещастни люде, които не могат да проумеят как е възможно някой да хвърли труд и да изгуби време, а да няма никаква материална изгода от това, не се различават по знанията си от специалистите от ГДБОП, които, след като торент-тракерите от години бяха завладели мрежата, продължаваха упорито да търсят “FTP сървъри”.

Когато в производството се появили манифактурите с техните модерни за времето си машини, последователите на Нед Луд – лудитите – решили, че машините ще им изядат хляба и почнали да ги трошат и развалят. Но да кажем, че те са имали оправдание, защото са били нещастни, бедни духом и интелектуално, примитивни и необразовани черноработници. Което не може да се каже за защитниците на гдбопските акции. Или пък може?…

Учудва ме също фактът, че хора, чиито майки и бащи, баби и дядовци, а ако са по-възрастни и те самите, буквално до онзи ден са скандирали “БКП-КПСС – Вечна дружба” и са вярвали, че парите ще бъдат премахнати и всеки ще получава “според потребностите си”, а днес се изстъпват да ни обясняват, че “безплатен обяд няма”. На всички тях искам да напомня, че ако не съществуваха безплатните Apache, Linux, PHP, MySQL, Jumla, Drupal, WordPress, SpyBot и останалите десетки хиляди безплатни софтуери и програми с отворен код, то днес интернет просто нямаше да съществува. И бих препоръчал поне малко да се замислят върху това, ако разбира се могат.