СТАРГЕЙТ СГ 1

Когато гледах през вече далечната 1994 година филма “Старгейт”,той ми се видя като манна небесна.Това беше защото в онзи мътен период в началото на 90-те Холивуд беше забравил за чистата научна фантастика.Снимаха се отегчителни комедии които не бяха смешни или бяха смешни само ако си на 10 и то в САЩ или още по лошото полицейски филми с абсолютно еднакви сюжети за наркобарони или серийни убийци- с една дума безкрайна скучана ширпотреба.

И изведнъж се появава филм с с изключително оригинална идея много добри артисти и нелоши специални ефекти. Идеята за извънземните преставящи се или набедени за богове не беше нова (Деникен да го помните а?!),но беше добре преставена , а Кърт Ръсел и Джеймс Спейдър направиха култови роли.

Така че когато разбрах че  има сериал на базата на филма хич ,ама хич не бях очарован.Повечето телевизонни опити да се копира успеха на някой кинохит бяха плачевни-епизодични истории,никаква връзка между тях,лош каст и малоумни сценаристи.

И ето стигаме до “Старгейт СГ-1,започнал през 1997 година.Поради обективни причини чак през 2004 можах да гледам пилотния филм на сериала и част от първи сезон.Пилота беше добре, каста малко дразнеше ама се преживяваше,обаче сериите след него си бяха направо зле .Приспаха ме няколко пъти и накрая сложих сериала в графа”Излагации и прахосване на пачки”и просто го зарязах.

Като хардкор фен на Стар Трек не се поддавах на гейтфендъма,но миналато година реших да опитам отново дали ще мина през Старгейт.

Оказа че трябвало да издържиш края на първи сезон и едва нататък се развива истинския потенциал на СГ-1.Борбата с  Гоаулд все повече увлича и се оказва че Апофис е само дребна брънка от могъщ враг- Системните Господари

Артистите се оказаха ключови за успеха и най вече на Ричард Дийн Андерсън,който е душата на шоуто.Без него Старгейт нямаше да е това което е.Приличайки малко на Макгайвър неговия Джак О Нийл внася нужния хумор когато сериала се вземе твърде на сериозно или пък когато очевидно сценария издиша той спасява някак си положението.

Моята любимка е Аманда Тапинг-нейната Сам Картър е умна гениална секси чаровна,освен това поне има еднокило дипломи,разбира от квантова физика и може да пече курабийки.Обикновенно такива образи се получават неправдоподобни и по скоро комични и феминистични,но не нещо което д а ти хареса.Но Саманта е просто чар и интелект и освен това не мърмори!

Майкъл Шанкс е подбран първоначално заради приликата с  Джеймс Спейдър и това като че ли му пречи в първите сезони,но с развитието на сериала той се превръща в мозъка на екипа и неговата морална съвест.

Тийлк виниги ми приличаше на Уорф от “Стар Трек:Следващото поколение”-извънземен воин със силно развито чуство на чест ,лоялен до смърт кмм своте приятели и прегърнал изцяло каузата на Земята или Федерацията както искате го наречете.

В последните два сезона след отеглянето на Андерсън сценаристите правят много хитър ход взимайки готова екранна двойка от друго култово шоу- “Фарскейп”- Бен Браудър и Клаудия Блек.

Бен  се справя блестящо като на моменти просто си играе пак Джон Крайтън от ФАРСКЕЙП. А за Клаудия просто нямам думи-тя е пефектна!

След напускането на Андерсън именно тя внася онази нотка на хумор и лековатост от която шоуто се нуждае когато нещата станат прекалено сериозни.Химията която се образува между нейната Вала и Даниел Джаксън е изключително сполучлива и все ми струва истинска на моменти.

Относно сюжета : войната с Гоаулдската империя продължава 8 сезона,макар че практически сериала е трябвало да приключи след 7 сезон клифхангера на 7 сезон достига небивал рейтинг и продуцентите са без избор за продължаване на шоуто.

След разгрома на гоаулдите и напускането на ключови герои 9 сеозн започва мъчително-въведени са нови врагове Ораите-религиозни фанатици с безкрайна мощ и позната цел-завладяването на Галактиката.За разлика от първите сезони сега историята е базирана на митологията за крал Артур и Кръглата маса.Въпреки трудното начало СГ-1  се завръща към върхова форма към средата на 9 сезон и целия 10 .Финалния епизод на сериала е просто очарователен и леко носталгичен.Всъщност е това не истинския край-след финала е заснет пълнометражен филм наречен “Кивота на истината ” където завършва борбата с Ораите-само мога да кажа че филма е много добро постижение.

Създаден и още филм от вселената на Старгейт СГ-1-това е “Континиум”,който преставлява страхотно приключение с пътуване с времето и най важното всички важни герои от всичките 214 епизода на шоуто се появават -дори и мъртвите .

Смъртта не е никъкъв проблем в Страгейт -всички главни герои умират по няколко пъти но винаги възкръсват или са в алтернативни вселени или са клонинги ,някъде вездесъщия саркофаг на Гоаулдите също помага.Даниел държи рекорда по умиране,даже се възнася за малко после се връща пак умира и пак и пак…

Не мога да не отбележеа като върл трекер че част от сюжетите са доста подобни на епизоди от различните Стар Трек сериали,но всичко се прави с финес и почит към сериала -майка на телевизионната фантастика.Даже и има и редица референции към Междузвездни войни

Накрая ще поясня че нарочно не описвам сериала спин-офф -Старгейт Аталантис защото не съм го гледал и и ще има анализ и за него.

А за СГ-1 само ще кажа защо сериала е уникален и един от най успешните-малко шоута могат да накарат зрителите да почустват героите като приятели и част от семейството.Такива сериали са Стар Трек -ТНГ,Вояджър и особено Ентърпрайз,Досиетата -X,и т.н

Е,за мен Джак Онийл ,Даниел Джаксън,Тийлк ,Камерън Мичъл ,Вала Мал Дорн и особено Саманта Картър са в списъка на моите вечни приятели!