Супермен и Батман – Обществени врагове (2009)

Досега не съм попадал на рецензия или ревю на пълнометражна анимация. Тук изключвам обичайните заподозрени – продукциите на Пиксар и Дисни. Имам предвид анимациите на Уорнър по комиксите на Ди Си Комикс. Ще се постарая в настоящия материал да направя кратък анализ на  “Супермен и Батман – Обществени врагове”. Колегата Марти Макфлай е по-голям спец и по-добре се оправя с необятните сториарки на франчайза свързан с героите от Лигата на справедливостта и ако желае може да поеме щафетата.

Но да се върнем на филма. Очаквах той да е схематичен, образите плоски, а финала сладникав. Изключително съм доволен от факта, че тези ми предвиждания не се оправдаха. Филмът представя една мрачна атмосфера, когато архиврага на Супермен – Лекс Лутър е станал Президент на САЩ. Тук сценаристите са направили едно намигване към избирателите и са подчертали  колко е важно да се гласува – преди да бъде избран Лутър има само 22% популярност. След встъпването си в длъжност Лекс започва да се саморазправя със стария си противник Супермен и неговия приятел – Батман. За целта Лутър  привлича с мотива, че  закона е еднакъв за всички,  супергерои  водени от капитан Атом. Междувременно към Земята се движи огромен астероид от криптонит – зеленият минерал смъртоносен за Супермен. Но стига толкова за сюжета. Ако Ви е станало интересно  просто гледайте филма.

Филмът  прави впечатление с оригиналните си сценарийни решения дело на Стан Берковиц и Джеф Лоеб . Двамата супергерои са поставени във враждебна среда, обявени са извън закона и не се ползват от комфорта създаван им от публичното им алетр-его. Принципно не съм фен на Супермен. Признавам, че образа му винаги ми се е струвал захаросан и плосък. Но този път останах приятно изненадан. Супермен едва не беше убит, въобще не му беше лесно да се справя сам и на няколко пъти беше на косъм от смъртта спасяван  в последния момент от Батман. В този филм Супермен не е онзи по-бърз от куршум и по-здрав от стомана герой, който сме свикнали да виждаме, което само може да ни радва, защото представя един по-реалистичен и добре изграден образ. Батман също поднася изненади. Тук видях един не толкова отчужден и самотен черен рицар, а човек загрижен за приятеля си и готов да се жертва за него когато е в опасност. Няма да забравя и злодея Лекс Лутър също майсторски пресъздаден на екрана пълнокръвен образ опитващ се да скрие до финала маниакалната си лудост нарастваща в резултат от дрогирането с криптонит.

Основните персонажи във филма са прекрасно пресъздадени  със средствата на професионалистите аниматори от  “Уорнър анимейшън студиос” и от гласовете на актьорите Кланси Браун – Лекс Лутър, Кевин Конрой – Батман, Тим Дейли – Супермен. Не мога да не отбележа присъствието в каста на Ле Вар Бъртън /изиграл блестящо ролята на лейтенант-командир Джорди Ла Фордж в емблематичния “Стар Трек: Следващото поколение”/ , а тук  озвучаващ Черната Светкавица. Приятно впечатление прави и добрата музика напълно подкрепяща цялостното внушение на филма.

В заключение силно се надявам от Уорнър и Ди Си Комикс да не свалят, а все по-високо да вдигат летвата, както в анимациите, така и игралните филми, които правят за вселената на Супермен и Батман.