Имаджинариумът на доктор Парнасъс – въображариумът на Тери Гилиам

Осмелявам се да пиша  за “Имаджинариумът на доктор Парнасъс” – последният засега филм на Тери Гилиам, не защото претендирам, че напълно съм разбрал всички мисловни ребусчета и препратки към митологични образи и сюжети във филма, а  като един средностатистически зрител който само иска да  сподели впечатленията си . Оригиналното заглавие на лентата е “The Imaginarium of Doctor Parnassus ” На български буквалният превод би трябвало да бъде “Въображариумът на  доктор Парнасъс”. И този филм наистина е едно потапяне в невероятното въображение  на Тери Гилиам.  Има невероятно много намигвания към зрителя посредством използване на  класически архитипове и митове от различни социокултурни пластове. Но не се лъжете, че това е някаква сложна симиотична амалгама представена по схоластичен начин. Точно обратното. Това е един ведър и приятен филм, който ще ви забавлява през цялото време.

Историята почива на класически мотив  – сделката с дявола. Доктор Парнасъс /Кристофър Плъмър/ сключва такава, за да бъде с жената която обича и да има вечен живот, но в замяна залага душата на неродената си още дъщеря /да ви напомня за Фауст?/. Но историята не свършва дотук. За да спаси дъщеря си Валентина /Лили Коул/, Парнасъс се обзалага с Дявола, че  ще му осигури пет души до 16 – ия й рожден ден. В набавянето им му помагат Том Шепард  /Хийт Леджър, Джони Деп, Джуд Лоу, Колин Фарел/ и Антон /Андрю Гарфилд/. Толкова за сюжета. Целта на това ревю не е да ви разказва филма.

Както вече споменах ролята на Доктора е поверена на брилянтния Кристофър Плъмър /изиграл  злодея  генерал Чанг в “Стар Трек:  Неоткритата страна”/. От това филма само може да спечели разбира се. Плъмър показва всичко , на което е способен и допринас я до голяма степен за успеха на филма. Образа на доктор Парнасъс е едновременно трагичен и комичен като комичното надделява. От една страна Парнасъс съжалява за направения избор на вечен живот срещу душата на дъщеря си, но от друга като стар комарджия не може да се откаже отново да играе опасна игра с Дявола с висока цена. За момент докато гледах как доктора гадае на таро в пътуващия  цирк се сетих за изключителния сериал на НВО “Карнавал”. Но макар да има някакви прилики, “Карнавал” е драматичен сериал, а “Имаджинариумът” прилича на моменти на комедия. Точно този комичен елемент помага филма да не изглежда прекалено философски и е по-лесно да бъде възприет от максимално широк кръг зрители.

Другият  образ за който не мога да не кажа няколко думи е на Том Шепард. И това е така не само защото тази  роля беше лебедовата песен на Хийт Леджър, но и защото героя е изигран от още трима актьори – приятели на Хийт – Деп, Лоу и Фарел. Интересен факт е, че те даряват на дъщерята на Леджър  – Матилда  хонорарите от участието си в лентата . Том Круз е имал голямо желание да играе ролята на Том Шепард, като по време на каста и след смъртта на Хийт предлага услугите си, но Тери Гилиам му отказва и двата пъти. И може би така е по-добре защото изграденият от четиримата актьори образ е изключително любопитен и оригинален. Не мисля, че ако изпълнението беше само на един актьор щеше да се получи същия резултат. За да се обясни защо героят изглежда по различен начин се използва идеята, че след преминаване през магическото огледало той се променя.

Като цяло филмът е изтъкан от множество препратки и намигвания и представлява приятна игра за ума. Впечатляваща в това отношение е сцената с надлъгването между Доктора, Дявола и Том Шепард, в което основна роля играе една свирка. Лентата е истинско пиршество за сетивата и интелекта. Сюрреалистичните картини на света зад огледалото могат да се сравнят само с филмите – приказки за възрастни на Тим Бъртън – “Едуард с ръцете ножици” и “Голяма риба”. Вече са малко хората, които могат да направят нещо толкова приказно и феерично, което да събуди детето заспало дълбоко във всеки от нас без да приспива възрастния. В това отношение и Тим Бъртън   и Тери Гилиам са виртуози. Остава само да им пожелаем житейско и творческо дълголетие и да се наслаждаваме на прекрасните им фантазии. А на всички, които ще надзърнат във въображариума на Тери Гилиам, приятно гледане!