CNN Breaking News: Северна Корея бомбардира Юга

Днес сутринта в извънредна емисия CNN съобщи за нападение на Северна Корея над съседна Южна Корея.  Артилерията на Северна Корея е бомбардирала района около западната морска граница е Южна Корея, при което е убит един и са пострадали няколко десетки души.

В отговор южнокорейската артилерия е изстреляла към Северна Корея 80 снаряда и е поставила армията си в най-висока бойна готовност в мирно време, съобщава CNN.

Някои от жителите на пограничните райони в Южна Корея са започнали да се изтеглят към континенталната част на страната. Южнокорейското правителство заседава извънредно, за да реши какви мерки да предприеме във връзка с новата ситуация.

Наблюдателите считат, че формалната причина за нападението от страна на Северна Корея са рутинни военни учения, които се провеждат в Южна Корея, срещу които Северна Корея е изпратила официално протестно писмо. Изтъква се също, че артилерията на Северна Корея е трудно да бъде ударена, тъй като тя е вкопана в крайбрежните скали.

По държавната телевизия на Северна Корея не се съобщава нищо за проведената артилерийска атака.

Разпространяват се слухове, че лидера на Северна Корея Ким Чен Ир е починал. Засега няма официално потвърждение на тази информация, както и не се знае дали това има връзка с тазсутрешната артилерийска атака.