Време да сложим край и да поставим ново начало

Паметника на Съветската армия в Бургас
По време на тоталитарния режим на БКП паметниците на Съветската армия са смятани за символи на българо-съветската дружба. Те е трябвало да изразяват благодарността на България за участието на Съветската армия в налагането на тази мракобесна политическа ситема в България.

След 1989 година тези паметници се оценяват негативно в българското общество. Те са изградени, за пропагандни цели, от комунистическия режим, който в Република България е обявен със специален закон за престъпен. Освен това, на практика, възхваляват чужда армия, която е окупирала България, след като Съветския съюз й е обявил война. Освен, че показват пълно отсъствие на патриотизъм и са обидни за българския народ, може и сериозно да се спори за естетическите качества на подобни паметници. Дори нации, без дълга история и традиции, придобили едва наскоро своята независимост – не търпят такива оскърбления на националното си достойнство.

В началото на 90-те години, някои от паметниците характерни за тоталитарната епоха са премахнати. Други, сред които този в централната част на Бургас, все още остават на мястото си.

Странно защо, бургазлии търпяха с години в центъра на града един паметник, прославящ армията на несъществуваща вече държава. Същевременно паметник на освободителя на град Бургас от османско иго – генерал Александър Михайлович Лермонтов, спасил населението от клане, подобно на случилото се в Българово – никога не е бил поставян.

Най – сетне, след като са изминали 20 години след свалянето на тоталитарния режим, група млади хора изразяват своята гражданска позиция, и искат техните представители в Бургаския общински съвет да чуят гласа им, и да приемат решение за демонтаж на паметника на Съветската армия (“Альошата”), намиращ се на централния бургаски площад „Тройката“.

Според запознати, едно такова решение вече е било прието от първия демократично избран общински съвет в Бургас още през 1991 г., но и до ден днешен то не е изпълнено, и “незнайно” как е потънало в забрава в прашните архиви на Общината.

На 12.04.2011г. /вторник/ беше създаден инициативен комитет за гражданска инициатива с искане до общинарите да бъде демонтиран позорния паметник. Гражданската инициатива ще се осъществи чрез подписка, съобразно изискванията на закона.

Началото ще бъде поставено с митинг, пред паметника, известен като “Альошата” – тази събота – 16.04.2011 г. от 16:00 часа.

За проявата и датата и часа на провеждането й, научихме от единствената обявила я телевизия  – „СКАТ“.

Екипът на ПРЕСКАФЕ също застава зад инициативата и Ви призовава да присъствате. Нека сложим край на една отживелица от отминала епоха и начало на промяната.

Първо в Бургас, скоро и в други градове!