Избори в Бургас 2011 – Алтернатива за икономическото стабилизиране на Бургас

На 17 септември в предаването „Паралакс” на националната телевизия СКАТ кандидатът за кмет Валери Симеонов, издигнат от ПП Национален фронт за спасение на България, направи подробен анализ на четиригодишното управление на Бургас и начерта пътя за икономическото стабилизиране на Общината.

Групата на НФСБ пък в Общинския съвет – Бургас вече доказа, че може да бъде и коректив, и гаранция за спъване на корупционните практики в общината.

Най-добрият град за живеене?

На фона на предишните 3 мандата безвремие на червения Йоан Костадинов, през последните четири години в Бургас се свършиха не малко неща.

Как се подобри животът на бургазлии обаче? Истината е, че сегашното управление на Димитър Николов не направи нищо за икономиката на Бургас – основното, което обезпечава бъдещето на града.  Защото решаването на някои инфраструктурни проблеми с държавни и с европейски пари, асфалтирането на няколко улици, не хранят Бургас.

През този период не беше привлечен нито един стратегически инвеститор. Вместо развиване на икономиката, се строиха молове. Един такъв търговски център обаче решава трудовата заетост на стотина души – ниско квалифицирана работна ръка, но в същото време унищожава други 200 в кварталните магазини и съсипва малкия и среден бизнес.

Вместо да създава условия за развиване на производството, екипът на Димитър Николов пълнеше общинската хазна с приходи от продажбата на общинска собственост и повишаване на местните данъци и такси.

Съотношението на банковите влогове в Бургас към кредитите, които са отпуснати в града, е шест към едно! Тоест, само една шеста от парите на бургазлии са вложени в инвестиции, останалите пет шести отиват за кредити в други градове на България.

С други думи – в Бургас няма условия за инвестиране.

Един поглед върху трудовата заетост тук показва, че огромен процент от хората в общината се занимават или с нискоквалифициран труд, или с охрана. Това е 200-хилядният град, някогашната гордост на българската икономика!

Какво направи ГЕРБ през изминалия кметски мандат, за да промени това положение?

Направи Ларгото. С турски плочки. Огромна инвестиция, която обаче няма да напълни хладилниците на безработните бургазлии.

Направи един остарял и глупав проект на изхода на Бургас по пътя за Созопол, който и сега не може да поеме дори летния трафик, а да не говорим за 10 или 20 години по-късно.

И още няколко подобни инфраструктурни проекти, които по никакъв начин не обезпечиха поминъка на бургазлии.

Алтернативата

Конкретни стъпки в областта на икономиката като:

Инвестиране в дейности и предприятия, които да осигурят трудова заетост и да генерират приходи за общинската хазна, която сега се пълни с все по-високи данъци и такси.

Научно анализиране на процесите и набелязване на конкретни мерки:

1. Създаването на Обществен съвет по икономика с участието на представители на икономическата наука и бизнеса, общинска администрация, Общински съвет и на гражданството, в който да бъдат анализирани както проблемите, така и промените в икономическата обстановка.

2. Задълбочени изследвания върху сегашното движение на паричните потоци и спешни мерки срещу изнасянето на парични средства.

3. Привличане на големи инвеститори в областта на хранително-вкусовата и леката промишленост, като им се създават конкретни възможности (подходящи терени) за развиване на производството.

4. Създаване на Общински гаранционен фонд в подкрепа на малките и средни предприятия.

5. Анализ на структурата и дейността на сегашните общински фирми, в голямата си част губещи, и ролята им в икономиката на общината.

6. Създаване на нови икономически и търговски субекти и реформиране на общинските фирми, развитие на печеливши в дългосрочен план дейности:
- Изграждане на общински жилища в условията на ниска себестойност и/или отдаването им под наем;
- Създаване на специализирано предприятие за морски транспорт;
- Регистриране на Общинско предприятие за рибовъдство и аквакултури;
- Създаване на съвременна Рибна борса;
- Създаване на местно Предприятие за сувенирно производство с бургаска знакова определеност;
- Подпомагане и поощряване създаването на предприятия в областта на IТ технологиите;
- Създаване на предприятие за социално-битовите и комунални услуги в общината

7. Създаването на предприятия, които да имат планиращи, координиращи и консултантски функции в областта на енергийната ефективност, новите енергийни източници, санирането, топло- и хидроизолациите, газифицирането, широкото внедряване на соларните технологии за локално отопление и т. н.

8. Създаване на възможности бургазлии да получат право на акционерно участие в общинските дружества.

На предстоящите избори ГЕРБ трябва да има алтернатива. За да има и гаранция, че политическото лицемерие в местната власт ще бъде свито в ъгъла. Бургас вече е патил от такива управници без коректив, поддържани безропотно от Общинския съвет.

Алтернативата на ГЕРБ е Национален фронт за спасение на България, категоричен е кандидат-кметът на патриотичната партия в Бургас Валери Симеонов.