Някои от най-красивите замъци в света

Замъка Нойшванщайн в Бавария
Замъка Нойшванщайн в Бавария
Има туристи, които обичат да посещават картинни галерии, музеи, увеселителни паркове и какви ли не туристически атракции. Има и такива, които предпочитат единствено да направят малко бронзов тен на плажа и не се интересуват от нищо друго. Но като че ли няма нищо по-притегателно за вниманието на пътешественика от мистичната тайнственост на стар замък, чиито очертания се открояват на фона на тъмното небе надвечер. Тук предлагаме кратък списък на някои от най-красивите и магнетични замъци в света.

Баварският замък Нойшванщайн (нова лебедова скала) е като изваден от илюстрована книжка с приказки, но наистина реално съществува и изглежда така, както на снимката горе. Намира се в Бавария, Германия, близо до град Фюсен, недалеч от австро-германската граница. Построен е през 70-те години на 19 век от архитекта Едуард Ридел по заповед на баварския крал Людвик II. От 1883 година замъка е напълно завършен и обзаведен, така че Людвик II можел да отсяда в него. Интересен факт за замъка Нойшванщайн е, че той е послужил за вдъхновение при изработването на Замъка на спящата красавица в парижкия Дисниленд. По своеобразен начин този замък е свързан с името на България – през 1968 замъкът Нойшванщайн е показан в музикалния филм Чити Чити Банг Банг в качеството му на резиденция на измислената страна Вулгария, чието име е създадено на основата на “България”. Руския композитор Чайковски бил очарован от замъка Нойшванщайн и именно докато го съзерцавал у Чайковски се зародила идеята за култовия балет Лебедово езеро. Днес замъка е музей и може да бъде посетен срещу съответната входна такса.

Замъка Лястовиче гнездо в Украйна
Това наистина е реална сграда, а не колаж, изработен от дизайнер с помощта на Фотошоп. В мъгливо време този замък наистина изглежда призрачно – надвиснал над морето като ефирно видение, сякаш едва-едва закрепен на скалите. Името на замъка е избрано съвсем подходящо – той се казва Лястовиче гнездо. Изненадващо е, но тази приказна сграда не е “през девет земи в десета”, а се намира сравнително близо до нас – водите, които мият скалите, върху които е разположен замъка, са водите на родното ни Черно море. Лястовиче гнездо се намира в Украйна, близо до Ялта, на брега на Черно море. Един от участниците в Кримската война получава за героизма си парче скала, надвиснало над морето и някъде след 1870 г построява на това място малка къща. Замъкът е построен сравнително неотдавна – през 1912 година той е издигнат в нео-готически стил от немски благородник. Архитекта на замъка е неизвестен. Скалата, върху която е кацнало Лястовиче гнездо, се извисява на около 40 метра над водите на Черно море. Днес обаче тази пищна и красива морска резиденция има съвсем прозаично предназначение – в нея се помещава скъп ресторант, в който заможните туристи, които изкарват своята почивка на море, с удоволствие вечерят на свещи. Днес замъка е приютил и няколко магазина за сувенири. Сградата е сравнително малка като за замък – с височина 12 метра и основи с размери 10 на 20 метра.

Замъка Предяма - Словения
Третия замък в списъка се намира в Словения, недалеч от известната пещера Постойна или Постойнска яма. Затова, съвсем логично, името на замъка е Предямски замък или замъка Предяма (замък пред ямата). Замъка е построен направо в скалите, които донякъде се явяват част от самата сграда. Днес Предямския замък функционира като музей. Бил е построен преди 800 години и многократно е сменял собствениците си. Таен подземен тунел свързвал замъка с външния свят, но днес е затворен. По време на многобройните войни замъка е бил многократно обсаждан, като веднъж обсадата продължила цяла година. Историята разказва, че обсадните войски били изтощени и духът им се пречупвал, тъй като цяла година защитниците на Предяма им показвали от кулите прясно печено месо и всякакви лакомства, които им били доставяни през тайния подземен проход, за който обсаждащата армия не знаела. Накрая замъка паднал заради предателство. Интересен факт за този замък е, че в него е бил сниман филма Доспехите на Бога, в който главната роля се изпълнява от Джеки Чан.