Някои от най-странните места на земята

остров Сокотра Йемен
Драконово дърво на остров Сокотра, Йемен
Когато се каже например “гора” или “дървета” или “църква” или “хотел”, повечето хора имат идея какво значение се крие зад тези обикновени и често употребявани в езика думи. Но съществуват странни и дори повече от странни места по земята, които са предизвикателство дори пред най-развинтеното въображение – преди да ги видите няма как да ви бъде добре обяснено какво точно представляват. И все пак ще направим опит да съставим кратък списък на някои от най-странните места в света, които всеки уважаващ себе си търсач на приключения трябва да посети.

Истински приказна гора
Ако желаете да се озовете в извънземна обстановка или дори ако искате да имате чувството, че се разхождате в някаква приказка на живо, тогава задължително трябва да посетите йеменския остров Сокотра. Специалистите твърдят, че около 40 процента от растителността на острова, което означава около 800 растителни вида, е абсолютно уникална и не може да бъда видяна никъде другаде по земята. Там например виреят цветя като пустинната роза и дървета като драконовото дърво, които наистина е трудно да бъдат описани, защото не приличат на нищо познато. Драконовото дърво е с гладък ствол и клони, които растат от края на ствола (снимката горе), а пустинната роза пък е тумбесто, бутилкоподобно растение, нещо като мини-боабаб с розови цветове отгоре. Освен с растителността си, острова е известен и с пещера, в която са намерени надписи на старогръцки, етиопски и древен арабски, като е определено, че надписите са отпреди 1600-2200 години.

Най-смъртоносната градина в света
Във Великобритания се намира една красива градина, която обаче се слави не с красотата си, а с това, че е най-смъртоносната градина в света. Градината е била хобито на херцогинята на Нортъмбърленд, която си падала по необичайни растения. По-специално – по отровни растения. И събрала доста богата колекция от такива растения. Туристически групи не се допускат в градината просто така. Обиколка на градината се прави задължително от водач, който инструктира туристите да не стъпват извън пътеките, ако изобщо желаят да се завърнат живи от почивката си. Градината се нарича Отровната градина Алнуик. Тук има растения които могат да убият животно или човек с всяка от частите си – някои със стъблата и листата си, някои с цветовете си, а някои с корените си.

Скални хотели в Турция
В местността Кападокия в Турция съществуват хотели, изцяло разположени в скалите. Хотелите предлага нощувки в доста стаи, които са оформени като помещения с най-различна форма от природни феномени и от човешка ръка. Помещенията са ползвани най-малко преди около 1500 години и са служели освен за живеене на местните жители, също за кухни и конюшни. Веригата помещения функционират в качеството на хотели от началото на 20 век.

Злокобната чешка църква
Повечето храмове по света са известни с красивата си архитектура или древни стенописи, но една църква в Чехия е известна с, меко казано, странния си интериор, който е изработен почти изцяло от човешки черепи и кости. Този малък католически параклис е известен с името костницата Седлек и е разположен под  църквата Вси Светии в Чехия. Вътрешността на параклиса е изработена от около 70 хиляди истински човешки кости и черепи, които изпълняват ролята на вътрешна декорация. Олтара е изработен предимно от черепи. В центъра на параклиса виси полилей, изработен изцяло от различни човешки кости. Фактически полилеят може да служи като пособие по анатомия, защото в него се срещат абсолютно всички видове кости, присъстващи в човешкото тяло. Странната и доста зловеща църква привлича като магнит туристи от цял свят и е едно от най-посещаваните от чужденци места в Чехия – около 200 хиляди чуждестранни гости разглеждат църквата всяка година.