Цени на имотите в България

Цени на имоти в България 2014
Цени на имоти в България 2014
Цените на имотите в България претърпяха сериозни промени едва в последното десетилетие, по-точно през последните 13 години, от 2001 година насам. Преди това, в продължение на дълги години, цените на българските имоти бяха замръзнали така дълбоко, че човек можеше да си помисли, че ще останат такива завинаги, до края на света.

Хора на средна възраст, около 30-40 годишни, не помнеха други цени, освен известните им отпреди 1989 година, когато средностатистическо двустайно панелно жилище (хол, спалня, кухня, баня/тоалетна) струваше от порядъка на 9-11 хиляди лева в средните и големите градове на България. През 90-те години беше извършена незначителна корекция – заради инфлацията цените започнаха да се обявават в долари, но един двустаен апартамент продължаваше да струва около девет-единадесет хиляди, само че не лева, а долара. И така продължи безкрайно дълго време, чак до началото на новото хилядолетие.

Някъде около 2001-2002 година пазара на имоти в България започна да се събужда от тежката си дрямка. Причина за събуждането бяха англичаните, които тъкмо откриваха дивата красота и пасторалното спокойствие на българския селски живот. Изведнъж българските села се оживиха. Пъргави търговци, туроператори и всякакви други, започнаха да играят ролята на брокери и да водят англичаните по селата около морето. Една стара селска къща се продаваше за около 5 хиляди български лева, което беше равно на английска двумесечна пенсия. Англичаните с радост купуваха къщурки по китните селца в Бургаска област и се хващаха на работа – само за половин година старата, порутена селска къща се превръщаше в елегантна вила, готова да осигури комфорт на английските пенсионери. Не всички англичани купуваха с цел да си осигурят жилище за старини. Повечето купуваха с цел препродажба. Евтини апартаменти и къщи се препродаваха след ремонт на петорни цени.

Някъде през 2006 година руснаците, също като англичаните, откриха за себе си “приказката България”. И руснаците, като англичаните, бяха очаровани от българските цени. Макар че, трябва да подчертаем, цените през 2006 вече не бяха цените от 2002 година. За 4 години жилищните имоти в България бяха поскъпнали с около 50 процента. Но в очите на живеещите в Лондон и Москва, българските апартаменти и къщи бяха смешно евтини. Например в Бургас имоти за живеене в нови жилищни сгради с добра локация и през 2014 година струват около 1300 лева – приблизително толкова, колкото струваха през 2005 година. Почти същата е ситуацията на пазара в Слънчев бряг – най-популярния сред руснаци, скандинавци и англичани български летен курорт.

Но да се върнем на 2006 година – през нея година имотния пазар в България беше “освежен” от руските купувачи на апартаменти по морето. Свикнали на огромните цени в Москва и Петербург, жителите на тези руски градове с удоволствие ставаха горди собственици на апартаменти с изглед към море – най-търсените имоти по българското черноморие. Цените растяха – само през 2006 българските имоти отбелязаха над 15 процентен скок, а през 2007 поскъпнаха с още почти двадесет процента. Поскъпването продължи и през 2008... но само до средата на лятото. В разгара на горещия летен сезон на 2008 се усети първия смразяващ повей на световната финансова криза. Имотния балон в САЩ се беше спука с гръм и трясък и спукването на българския балон беше въпрос не на месеци или седмици, а буквално на дни.

Последното тримесечие на 2008 беше първото, през което българските имоти поевтиняха след 8 години неспирен възход. Срутването на цените продължи с голяма сила през 2009 година – най-ужасната година на пазара за имоти в България. Хиляди имотни агенции хлопнаха кепенци през 2009, а цените на имотите се срутиха с над 20 процента. Падането на цените продължи и през 2010, както и през 2011. Но се забавяше. През 2012 цените на жилищата намаляха, но със съвсем малък процент. През 2013 стана ясно, че цените на имотите в България няма накъде повече да падат. И в средата на 2014 официалната европейска статистическа служба Евростат отбеляза почти един процент увеличение на цените на българските имоти само за първите три месеца на 2014 година. Дали това е зараждането на нов имотен балон в България? Ще трябва да изчакаме поне година и половина, преди да отговорим на подобен въпрос.