Как да си направим конвейер

Гумена транспортна лента
Гумена транспортна лента
Ще бъде трудно да си направите съвсем сами транспортен конвейер. В най-добрия случай ще се наложи да си закупите всевъзможните му части и да си го сглобите. Сами да изработите носещите ролки, гумираната транспортна лента и всевъзможните джаджи по конвейера няма как да стане – трябва да разполагате с няколко цеха, оборудвани със съответните машини.

Основната част на конвейерната система е гумената транспортна лента. По-точно става дума за няколко типа транспортни ленти, най-известните от които са лентите, направени от каучук и текстилни нишки и лентите, направени от каучук и стоманени нишки. Нишките придават здравина на лентата, като лентите със стоманени нишки, разбира се, са по-здрави, но пък техен минус е по-голямата им тежест в сравнение с лентите с текстилни нишки. Обикновено наричат тези ленти гумени транспортни ленти, макар че, както стана дума по-горе, гумата е само една част от техния състав. Във всеки случай, повърхностите на лентата – и работната и пасивната страна – са гумирани. Гумата е идеален вариант за такива случаи. Гумените ленти могат да са с гладки повърхности, когато се движат хоризонтално, или с оребрени повърхности когато пренасят товари под голям наклон.

Сравнително прост конвейр може да си направите ако разполагате с валяци, електромотор и гумена лента. Необходимо е да закрепите здраво два валяка – някакви въртящи се цилиндри, остстоящи на малко разстояние един от друг – не повече от 2-3 метра. Към единия валяк трябва да закрепите електромотор, а между валяците трябва да опънете и закрепите гумената лента – и вашият конвейер е готов. На практика, разбира се, не е толкова просто, както звучи на теория. Най-трудната част е снаждането на гумената лента. Има няколко начина това да се направи, като най-сигурен за гумените ленти е метода на горещата вулканизация, тъй като при него снаждането на лентата е най-здраво и надеждно. Както знаем, при вулканизацията роля играят температурата и налягането, така че едва ли ще бъде удачно да опитвате това у дома – ще трябва да изпълните снаждането на лентата в някой вулканизатор. Имайте предвид, че за качествено снаждане на транспортната гумена лента чрез вулканизация ще са необходими поне няколко часа. Освен горещата вулканизация, съществува и метод на студената вулканизация, който също може да бъде ползван.

Ако не е възможна вулканизация на гумената лента, тогава може да се направи механично снаждане, като за целта се използват метални снаждащи скоби или шарнири. Този метод далеч не е толкова надежден като вулканизацията, но за сметка на това е много бърз и е за предпочитане ако целта ви не е дългосрочна работа на конвейера, а е необходимо просто конвейра да заработи в най-кратък срок. При този метод лентата се съединява за броени минути.

След като лентата е съединена, тя трябва да се напъха във валяците, валяците да се раздалечат максимално, така че транспортната лента да се опъне добре, след което да се застопорят в това положение, за да остане опъната лентата. Това може лесно да се направи ако предварително валяците се закрепят на подвижни релси с възможност за застопоряване – така те ще могат да се придвижват докато опънат лентата колкото е необходимо, след което да се застопорят в това положение. Сега остава към единия от валяците да се инсталира електромотор, който ще задвижва валяка и ще привежда в движение транспортната лента. Имайте предвид, че колкото по-раздалечени са валяците, толкова по-голяма е вероятността лентата да провисне. При дълги транспортни ленти, освен двата валяка в двата края на конвейера,  са необходими и множество носещи ролки, по които лентата да се движи.