Оборудване и почистване на басейна


Басейн със СПА-секция от Басейни.com
Басейн със СПА-секция от Басейни.com
Басейна на вилата е изключително добра придобивка, по-добра отколкото може да ви се стори на пръв поглед. Той просто кара да оживее целия двор, около него се вдигат глъч, смях и пръски, край него семейства и приятели прекарват огромна част от времето си през лятото и разбират, че басейнът е изключително важна, практически незаменима част от тяхната почивка. Ако все още нямате басейн в двора, помислете дали си струва инвестицията в подобно съоръжание, но преди това прекарайте един ден край нечий чужд басейн и след това вземете решение. Ще осъзнаете, че това ще се превърне в любимото ви място за релаксация, а и спорт – да не забравяме, че освен всичко друго, в масивните и достатъчно големи басейни може и да се плува, а плуването е един от най-добрите спортове за всички възрасти – поддържа формата, извайва тялото, възможностите за травми са малки.

Препоръчително е да се избягват леките конструкции на сглобяеми, надуваеми и други подобни басейни – това всъщност не са истински басейни, а времен съд, в който може да поставите малко вода. Истинските басейни са басейните с бетонно корито, с размери минимум от 3 и повече метра ширина и 5 или повече метра дължина, снабдени с всички необходими аксесуари за басейни и оборудвани с добра пречиствателна система. Всичко останало е някакъв компромис, някакър ерзац-басейн, който играе ролята на заместител на истинския басейн. В зората на демокрацията, в края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век, големите мераклии да карат мерцедеси привързваха с тел емблемата на Мерцедес върху броните на очуканите си москвичи и лади, което беше и смешна и жалка гледка. Ако искате басейн – поръчайте си басейн, не се задоволявайте с някакво евтино менте.

Според конструкцията си бетонните басейни се делят основно на басейни с преливник и басейни със скимери. Басейна с преливник разполага със специален улей, през който водата периодично се оттича, за да премине през пречистващата система, а басейна със скимери разполага със специални отвори по стените, през които водата се оттича към пречистващите филтри. Съответно, басейна на преливник се пълни до самият ръб, иначе водата няма как да прелива, а басейнък със скимери се пълни с вода до около двадесетина сантиметра от ръба на бетонното корито.

Преди всичко, за доброто функциониране на басейна е необходимо да се погрижите за две неща – за добро оборудване, което представлява пречистваща систаме и за допълнително почистване и консервиране на басейна, за да се съграни дълго. Някои фирми, като например Басейни.com дават гаранция от 100 години на построените от тях басейни. Но за целта е необходимо басейнът да се поддържа професионално.

Освен добра филтрираща система, басейна трябва да се наглежда от специалисти, които разбират от химия за басейни и могат да натройват оборудването, така че то да работи правилно. Съвременните пречистващи системи имат датчици, които определят степента на замърсяване на водата и автоматично дозират препаратите за пречистване на басейна, но за да функционира правилно цялата система е необходима правилна настройка. Доскоро почти навсякъде за пречистване на водата в басейните се ползваше хлор, но днес има огромно разнообразие от пречистваща химия и методи, които позволяват по-добро пречистване на водата от хлора и нямат отрицателните страни на хлорирането – не дразнят очите и кожата, няма го неприятния мирис и т.н.

Отделно от това, на опроделен период време водата в басейта трябва да се източва, стените и дъното на басейна да се почистват със специални почистващи роботи или на ръка, след което да се налива прясна вода. При приключването на летния сезон басейна трябва правилно да се консервира, за да не започнат в него разрушителни процеси, изискващи скъпоструващи ремонти. Измерването на замърсяването, дозировката на препаратите, настройката на оборудването, механичното почистване, консервацията на басейните – всичко това са дейности, които е най-добре да оставите на професионалистите.