Горещо и студено ламиниране на плоскости

Машина за топло ламиниране
Машина за топло ламиниране

Ламинираните плоскости са изключително популярно средство за облицоване на жилища и офиси поради общодостъпните цени и простотата на монтажа, а също и заради богатите възможности за естетическо въздействие чрез ламинирани плоскости в меки и топли цветове, с текстури, имитиращи разрез на дърво. Ламинираните плочи се изработват от няколко различни материала, като стандартната ламинирана плоскост съдържа поне 4 слоя, а в някои случаи ламинираните плочи съдържат и по 5, 6 и повече слоя. Ламинираните плочи се използват широко не само за облицовка стените на помещения, но също и в качеството на паркет, като материал за производство на мебели, а има и специални ламинирани плочи, които се монтират по фасадите на сградите.

Ламинираните плоскости, грубо казано, представляват плочи от пресовани под голямо налягане дървесни частици, върху които се закрепва специален филм с цвят или текстура. Именно закрепването на филма върху плочата се нарича ламиниране. Съществуват два начина за ламиниране – горещо ламиниране и студено ламиниране, като студеното ламиниране е известно още като каширане на плоскости. Плоскостите, които се изготвят чрез горещо и студено ламиниране, имат различни свойства и характеристики, като разликите се обуславят от различните технологии, чрез които са ламинирани плочите.

И при горещото ламиниране, както и при каширането, се използват плочи от добре изсушени дървесни частици, които са добили плътност и са се превърнали в плоскости, подобни на дъски, по метода на горещото пресоване. Освен високо налягане, при обработката на дървесните частици и превръщането им в масивни плочи, се използват също специални лепила и смоли.

При горещото ламиниране на плоскости декоративното фолио, което съдържа цвета или текстурата за украса на плочата, се нагрява до висока температура, преди да се положи върху лицевата част на плочата. Прилага се и пресоване под налягане. Под въздействие на температурата, а също и на налягането, меламиновите смоли, които са част от състава на декоративното фолио, се разтопяват, проникват в горния слой на плочата и по този начин свързват много здраво фолиото с плочата. Съществуват множество машини за горещо (нарича се и топло) ламиниране – повечето от тях имат различен брой носещи ролки и силиконови валове, както и командни пултове с индикатори, от които се ръководи процеса на ламиниране, като се задават и се следят скоростта, температурата и други характеристики на процеса. Произвеждат се и комбинирани машини, които могат да извършват както топло, така и студено ламиниране.

При студеното ламиниране (каширане) декоративното фолио се залепва за плочата от дървесни частици без никаква термична обработка, само с помощта на лепило. На външен вид няма особена разлика между ламинира плоскост, получена след горещо ламиниране и плоскост, при която филма с текстурата е бил залепен без термообработка. Ламинираните плочи, получени след процеса на каширане или студено ламиниране, са малко по-евтини от плочите, получени в резултат на горещо ламиниране, но това е единственото им предимство. Що се отнася до издръжливостта и сроковете на ползване, в това отношение студено ламинираните плоскости определено отстъпват на топло ламинираните. Особено неприятно е когато при кашираните плоскости залепеното фолио започне да се разлепва тук-там, особено по ъглите. При това положение целия ефект на ламинираната плоча изчезва. Затова за предпочитане е винаги при облицовка и при изработване на мебели да се ползват топло ламинирани плоскости.