Транспортни ленти със специално предназначение

Специална шевронна транспортна лента
Специална шевронна транспортна лента

Основните две групи транспортни ленти (конвейери) са транспортни ленти с общо предназначение и транспортни ленти със специално предназначение.

Транспортните ленти  с общо предназначение се ползват масово и имат стандартни характеристики – те имат гладки гумирани повърхности, не се отличават с голяма якост и не могат да работят в екстремни атмосферни условия или да пренасят товари с необичайни качества.

Специалните транспортни ленти представляват конвейери, които работят при необичайни условия и пренасят товари с особени характеристики. Например, към специалните транспортни ленти спадат високо релефните ленти (наричат се шевронни ленти), които са предназначени за пренос на товари под голям наклон – до около 40 градуса. Специални са транспортните ленти, които вместо от текстилни влакна са изработени от стоманени нишки и каучук – те са много по-яки на опън и издържат по-големи натоварвания и могат да пренасят по-тежки товари.

Към специалните транспортни ленти спадат също и лентите, предназначени за работа при екстремно високи или екстремно ниски температури, например при минус 60 или при плюс 60 градуса по Целзий – тези ленти се ползват за работа в най-студените и най-горещите места на планетата. Огнеупорните ленти могат да пренасят товари с много висока собствена температура. Има ленти, които са предназначени за товари с изключително висока киселинност или за лесно възпламеними товари и други товари с необичайни характеристики.

Отделен клас специални транспортни ленти са например лентите, предназначени да пренасят различни видове промишлени масла, бензин и други петролни продукти. Тези ленти са устойчиви на огън и имат специални покрития, които не взаимодействат по никакъв начин с превозваните продукти. Различават се маслоустойчиви ленти, бензиноустойчиви ленти, огнеупорни ленти и ленти, които притежават комбинации от всички тези полезни свойства. Пример за лента, която трябва да издържа на изключително висока температура на превозвания материал и да не взаимодейства с материала, е лентата по която се пренася нагорещен асфалт, готов за полагане на пътното платно.

За работа във водна среда също са необходими специални транспортни ленти. Обикновените ленти, тъй като имат големи пори и са съставени от тъкани, при продължителен престой във вода започват да се подуват и да подпухват, докато специалните ленти, предназначени за работа във вода, са изработени по такъв начин, че се подуват с не повече от 1,5-2 процента.

Обикновените ленти, изложени постоянно на висока температура, започват да стареят и да се износват много по-бързо – при температури над 50 градуса обикновените ленти се износват до 3 пъти по-бързо от нормалното. Затова за работа при високи температури се ползват ленти, гумирани със специална термоустойчива гума с дебелина минимум 6 милиметра. Съществуват и студоустойчиви транспортни ленти, които са изработени от специален каучук, запазващ своята еластичност дори при температури от минус 60 градуса по Целзий.