Пазарът на имоти в България – анализ и прогноза

Имоти в България


Още през първото тримесечие на 2014 година българският Национален статистически институт фиксира макар и малко, но все пак увеличение на цените на имотите в България – с около половин процент. Европейската статистическа служба Евростат също обяви поскъпване на българските имоти през първите три месеца на годината – с 0,7 процента в сравнение с цените през последното тримесечие на 2013 година.

През юли 2014 официалната българска статистика обяви за повишение на цените и през второто тримесечие на годината – според института за статистика цените на имотите в България в периода април-юни 2014 са се повишили с 0,3 процента в сравнение с предходното тримесечие. Експертите, които следят пазара на имоти в България твърдят, че и в летния период от юни до август 2014 също се е наблюдавало слабо поскъпване на имотите, като при това броят на сделките с имоти силно е нараснал в сравнение с бройката продадени имоти през лятото на 2013 година. Най-силно остава търсенето на имоти в Бургас, във Варна и в София. Цените в столицата са средно около хиляда евро за квадрат, във Варна – средно около 800 евро на квадрат, в Бургас – средно около 700 евро на квадрат.

Експертите са на мнение, че раздвижването на пазара на имоти има връзка с проблемите на КТБ и кратката криза в ПИБ – мнозина вложители изтеглиха парите си от банките и решиха да инвестират в недвижими имоти, тъй като припознават жилищата и бизнес имотите като много по-сигурно средство за защита на капитала от банковата сметка. Има и други причини за оживление на имотния пазар през пролетта и лятото на 2014 година – лихвите по банковите депозити вече не са толкова атрактивни и много вложители предпочитат да закупят качествен имот и да го дадат под наем. Отражение върху пазара дава и нестабилната международна обстановка, проблемите в Близкия Изток и Украйна.

Повишението на цените на българските имоти през първата половина на 2014 година е твърде малко, почти символично, но тук трябва да се подчертае един друг факт – за пръв път от 5 години насам официалните статистически служби отбелязват повишаване на цените на имотите в България в две поредни тримесечия. Определено това дава повод за оптимизъм по отношение на имотния пазар в страната. Въпреки всички условности на подобно изявление, но все пак може да се каже, че през 2014 година кризата в сектора на имотите окончателно приключи. Като се вземат предвид нарастващите цени и нарастващия брой сделки през първите тримесечия на 2014 и като се вземе предвид, че предлагането на качествени имоти е твърде малко, а търсенето определено нараства, може да се прогнозира, че тенденцията ще се запази както през оставащото време до края на 2014 година, така и през 2015. Експертите са на мнение, че през зимните месеци и през летния сезон на 2015 може смело да се прогнозира покачване на цените на имотите с около половин процент на тримесечие, т.е. с около 2 процента годишно.