04.0914 - преглед на новините

Преглед на световния и регионалния печат от началото на септември 2014

Преглед на световните и българските новини от началото на септември 2014.

Коментарите и новинарските статии в световните медии са насочени предимно към две теми - военните конфликти в Близкия Изток и в Украйна. Съобщава се за комюникето на Ислямска държава (ИДИЛ), в което ислямистите заплашват, че ще пренесат войната на територията на Кавказ, по-конкретно - на територията на Чечня. Както нееднократно са заявявали от ИДИЛ, те смятат за свои основни врагове не само западния свят, но също и Русия.

Остава изключително напрегната обстановката в Украйна. През последните седмици се появиха все повече доказателства, че на страната на сепаратистите срещу редовната украинска армия се сражават части на руската армия. Официално Кремъл продължава да отрича, че на територията на Украйна се бият руски войници. Въпреки това, по данни на различни медии само през август на територията на Украйна са загинали между 2 и 3 хиляди руски военни. Някои от тях са погребани в безименни гробове в Източна Украйна, а други са доставени и погребани в родните си места в Русия, като по време и след погребението журналисти трудно са били допускани до гробищата - всеки, който е опитвал да заснеме пресните гробове е бил заплашван, а има и няколко случая на физическа разправа. Близките на убитите военни също са заплашвани да си мълчат. Тази тактика на руски власти обаче дава все по-лоши резултати и все повече хора в Русия говорят за военните действия на Русия в Украйна, при които загиват руски войници. Мнозина сравняват ситуацията с края на 70-те и началото на 80-те години, когато СССР воюваше в Афганистан и убитите там руски войници също бяха погребвани тайно, а в обществото вървяха всякакви слухове, но официалната информация за случващото се в Афганистан беше повече от оскъдна.

В българските медии продължава обсъждането на стратегията 2020, от която бяха извадени думите, че Русия е заплаха за националната сигурност на България, а също и предложението на EVN за увеличаване на цената на тока с 18 процента. Вече започна и подготовката за предсрочните избори, които ще се проведат на 5 октомври 2014 година. Повечето наблюдатели са на мнение, че ГЕРБ отново ще бъдат водеща политическа сила и в следващия политически сезон. Вече открито се говори, че освен големите партии, които традиционно присъстват в парламента, един от новите играчи на политическата сцена ще бъде "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", в който членуват вече над 10 политически формации. Социологическите агенции отсъждат между 4,5 и 5 процента на ПФ на предстоящите избори.

Медията за бургаски новини БургасНюз съобщава, че е подаден сигнал до прокуратурата във връзка със строежи на територията на община Царево, близо до плаж Корал. Медията съобщава също, че на около осемдесет заможни граждани на Бургас е бил съставен ревизионен акт във връзка с неплатени от тях данъци на обща сума от над четири милиона лева.

В регионалната страница София Утре се съобщава за нови палежи на автомобили в столицата, като към момента не е ясно дали изобщо става дума за умишлен палеж. Сайтът предупреждава и за възможни наводнения на 4 и 5 септември по поречието на река Искър, тъй като в тези дни се очакват нови поройни дъждове.

Сайтът за пловдивски новини Пловдив Онлайн съобщава за съседска разпра, възникнала след като в двора на един от съседите било открито истинско съкровище - делва, пълна със сребърни монети. Среброто било предадено в полицията, но по закон на този, който го е намерил, се полага една четвърт от неговата стойност и точно за тези пари бил междусъседския спор.

Варненски регионални медии съобщават, че американски миноносец е навлязъл в акваторията на Черно море. Към него в близките 2 дни ще се присъединят една френска корвета, една канадска и една испанска фрегати.