Валери Симеонов: Още преди година и половина искахме отстраняване на Веселин Пенев

Валери Симеонов
Патриотичният фронт иска оставката на областния управител на София Веселин Пенев по повод скандала с т.нар. Царски конюшни, като постройката бе продадена на смешната цена от 90 лв. за квадратен метър. Финализирането на сделката е позволено от Веселин Пенев, номиниран от партията на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок.
Патриотите бяха основната политическа сила, която още в началото на този мандат протестира срещу назначаването за областни управители на представители на Народна партия „Свобода и достойнство“ на Касим Дал.

ПФ настоява за незабавното отстраняване на Веселин Пенев и разваляне на сделката, като за пореден път обръща сериозно внимание върху кадровата политика и робуването на партийни квоти и кандидатури. Затова ПФ отказа да участва в политически сделки и да излъчва свои кадри. Времето показа, че позицията ни е била правилна, посочват Патриотите. През ноември 2014 г. поискахме оставката на Веселин Пенев – назначен необмислено и прибързано с решение на коалицията ГЕРБ и РБ, без съгласуване с Патриотичния фронт. Ние остро реагирахме срещу назначаването на представители на етническа партия и поставихме категорично искане да бъде незабавно освободен, припомня другият съпредседател на ПФ и председател на "
Национален фронт за спасение на БългарияВалери Симеонов.
Въпреки че проведохме консултации с Реформаторския блок в духа на добронамерени политически практики, вносителят на предложението Радан Кънев отказа да изтегли кандидатурата. Времето показа, че искането ни е било основателно и правилно и бихме желали да чуем официалната позиция на НПСД и основният кадровик на сегашното управление Радан Кънев - как ще оправдаят продажбата на златни имоти в център на София на безценица и как ще изтрият петното, лепнато върху РБ и косвено върху ГЕРБ, допълва Симеонов.
Патриотите припомнят, че са отправили искане към министър-председателя Бойко Борисов за отстраняване на Пенев, но той е отказал под претекст, че това е квота на РБ. Сега след като въпросната сделка излезе наяве и скандализира обществото, а от друга страна сериозно компрометира формацията управляващи и подкрепящи ги в лицето на ПФ, отново настояваме за незабавното отстраняване на областния управител на София и незабавно отмяна на сделката, допълват от НФСБ и ВМРО.
В допълнение Патриотите посочват, че партийният лидер на Веселин Пенев - Касим Дал, непрестанно парадира с присъствието си на партийни конгреси и митинги в обкръжението на Ердоган и афишира принадлежност към новия османизъм и ислямизма на днешна Анкара.