Трапезица разкрива тайните си на туристите на 22 септември

На Трапезица е монтирано и художествено осветление
След продължителна реставрация крепостта на болярите и патриарсите в старопрестолно Велико Търново чака гости, за да им разкрие тайните си. На 22 септември Трапезица ще приеме първите си туристи.
След Царевец Трапезица е била вторият по значение укрепен хълм в столицата на Второто българско царство. Смята се, че зад дебелите крепостни стени са се намирали главните църковни сгради и резиденцията на патриарха. Археолозите са открили останките на 17 църкви, като в една от тях са били съхранявани мощите на св. Иван Рилски преди да бъдат отнесени в Рилския манастир. Тази църква е една от реставрираните и консервираните, в която туристите могат да надзърнат.
На територията на Трапезица е имало и  къщи на знатни хора от търновската аристокрация. Ако сте късметлия, и сега можете да си намерите по хълма парченце сграфитокерамика от онези славни векове на мощ и възход на България от епохата на Асеневци.
Първото нещо, което се вижда, стъпвайки на Трапезица, е красивата и внушителна 400-метрова западна крепостна стена, възстановена с част от дарението на азербайджанската фондация "Гейдар Алиев", която предостави 1,250 млн. евро за преобразяването на историческия хълм в туристическа атракция. Реставрирани са още три средновековни църкви с оригинални стенописи от периода XII-XIV век. Оформена е централна калдъръмена туристическа алея с дължина около километър. Тя свързва горната станция на туристическия панорамен асансьор с Югозападната порта.
Вървейки по каменната алея, скоро се озовавате до Интерактивния експозиционен център на хълма. Той представя историята на Търновград и Второто българско царство с възможностите за виртуална разходка в миналото, които дават съвременните технологии. В модерния музей на хълма на български, английски и румънски език туристите могат да гледат видеоматериали на специални устройства. Има възможност и да си изберете теми, за които искате по-детайлна информация като църкви и манастири, история, архитектура. В 24 витрини посетителите имат възможност да разгледат находки, открити от археолозите при разкопките на крепостта през последните години - злато, керамика и монети, защото на Трапезица е била монетарницата на Асеневци. Покривът на новия център за съвременна интерпретация на културно-историческото наследство е прекрасна панорамна площадка, на която може и да се венчаете.
Тръгваме надолу по калдъръмената улица, а тя отвежда до реставрираните и социализирани църкви от двете й страни. По незнайни причини в годините на социализма разкопките на Трапезица са били спрени, най-вероятно, за да се даде приоритет на Царевец. В разкритите двадесетина църкви от валежите и неблагоприятните атмосферни условия постепенно стенописите са били измити. Все пак има надежда да се види какво е имало в църквите на знатните боляри, защото са направени копия на някои от стенописите още от времето на първите разкопки в началото на 20 век. Община Велико Търново е в преговори с Националния археологически музей да й бъдат предоставени копията или копия на копията, за да бъдат показвани на туристите на Трапезица.
На крепостта е монтирано художествено осветление. Основно ремонтирани са улицата и тротоарите в подножието й, оформен е и паркинг. По дължината на хълма са монтирана предпазни огради, които да гарантират сигурността и безопасността на посетителите. Дано един ден да бъде осигурено финансиране и днешните дървени предпазни огради да бъдат заменени с крепостни стени по подобие на Царевец, оптимисти са археолозите.
На всяка крачка - на билото на хълма или по-надолу по каменната улица, отвсякъде се разкриват приказни панорамни гледки към Царевец, Арбанаси и Велико Търново. Под големите сенчести дървета можете да приседнете и да се полюбувате на историческата приказка, в която се е превърнала Трапезица.
Два алтернативни маршрута имат туристите, за да се качат на крепостта на болярите. Единият от тях е срещу 6 лева и пешком. Маршрутът е по старите бетонови плочи през гората. Караулката на охраната през годините се превърна в билетен център и санитарен възел. Туристите поемат по стръмната пътека, извиваща се между дърветата, и стигат до върха на хълма.
Вторият вариант излиза с 10 лева по-скъпо. Това е цената за качването с най-дългия фуникуляр в България. Станцията на панорамния асансьор е в подножието на гара “Трапезица”. До изцяло ремонтираната гара, която се очаква да стане действаща железопътна спирка и интерактивен музей, е направен паркинг за автомобили. Положен е нов асфалт и е изградена подпорна стена. До автомобилния паркинг е асфалтовата алея, върху която могат да паркират и туристическите автобуси. В посетителския център за туристите са направени по четири санитарни кабинки за дамите и господата. Има и севенирно магазинче. От билетния център срещу 16 лева - 10 лв. за фуникуляра и 6 лв. за посетителската такса на крепостта, се подготвяте за връщане няколко века назад към епохата на династията на Асеневци. Още на партера има асансьор, който да качи един етаж хората с инвалидни колички. Останалите туристи се качват по стълбището. В широко фоайе си чакате реда за качване на фуникуляра.

Дървена ограда опасва част от историческия хълм и осигурява безопасност на посетителите

Децата до 7 години посещават Трапезица безплатно. С фуникуряла за учениците билетът с входната такса общо е 12 лева, а родителите с до три деца от 7 до 18 години плащат пакетен билет на стойност 26 лв. Българските пенсионери показват личната си карта и ползват подемното съоръжение и разглеждат архитектурно-музейният резерват срещу 13 лв. 5 лева е билетът за инвалиди.
Строителните и монтажните работи по най-новата релсова атракция на старата столица продължи цяла година, а завършеното съоръжение стоя неизползваемо цели два туристически сезона, защото Трапезица не беше готова да посреща гости и да им покаже тайните си. Все още има какво да се работи, защото се оказва, че по мегапроекта на Министерството на културата за фуникуляра, който излезе близо 3 милиона лева, незнайно как не е направена аварийната стълба, която да върви успоредно на съоръжението, за да обезпечи евентуални неприятни ситуации. Оказва се, че тя ще струва 150 000 лв. и парите за нея ще дойдат от приходите, които ще оставят туристите. Цената на стълбата е част от разходите, взети предвид при определянето на цената на входния билет, гласуван от Великотърновския общински съвет. Общата стойност на проекта на Министерството на културата за Трапезица по ОП "Регионално развитие" е 4,833 млн. лв. С част от парите беше монтирано художествено осветление по реставрираните археологически останки в южната част на крепостта. Целта беше да се направи връзка с Царевец и спектакъла "Звук и светлина".
С подемната машина наведнъж могат да пътуват 12 туристи. Трасето на съоръжението е с дължина 135 метра. За него са използвани три вида релси, всяка от които е дълга повече от 11 метра и тежи по 1,2 тона. Въпреки големия и променлив наклон, кабината през цялото време е в хоризонтално положение. Пътуването с асансьорното съоръжение е 3 минути.
Разчетите на Регионалния исторически музей са годишно през Трапезица да минават не по-малко от 30 240 туристи, а разходите за поддръжката на съоръженията, охрана, заплати на персонала, ток, вода, текущи ремонти са изчислени на 163 022 лв. ежегодно. 
Крепостта "Трапезица" ще приема туристи с фуникуляра шест дена в седмицата - от вторник до неделя. Архитектурно-музейният резерват на средновековните търновски боляри ще посреща посетители от 1 март до 31 октомври от 9 до 18 часа.
Най-новата туристическа атракция на Велико Търново безплатно ще приеме първите си туристи в деня на Независимостта.
С решение на Министерски съвет Община Велико Търново получи за 10 години правото да стопанисва и управлява крепостта “Трапезица”, която е изключителна държавна собственост. След това ОбС гласува тази дейност да бъде възложена на Регионалния исторически музей.

Каменната алея, по която посетителите разглеждат хълма на търновските боляри
Една от трите реставрирани църкви, които туристите могат да посетят и да видят запазени стенописи от периода XII-XIV век

Археологически артефакти, открити на хълма, и мултимедия ще представят живота на средновековно Търново в интерактивния експозиционен център
В тази църква археолозите твърдят, че са били мощите на Св. Иван Рилски преди да бъдат пренесени в Рилския манастир
Горната станция на финикуляра до западната крепостна стена. Пътуването с подемника е 3 минути. В него наведнъж могат да пътуват 12 туристи
Трапезица ще разшири диапазона на туристическото предлагане в старопрестолно Велико Търново. С нея се прави още една крачка към реализиране на идеята да старата столица бъде предложена за включване в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Това са първите обекти, които туристите виждат, стъпвайки на Трапезица