Млада българка - лауреат на международния конкурс „Sofia Grand Prix“

Диамантът от Музикална школа „Илия Бърнев“ в Разград – 17-годишната Даяна Гиргинова, постигна два изключителни успеха на третото издание на конкурса . Даяна стана носител на „Grand Prix“, което според регламента на надпреварата, прави вокалния и педагог Надежда Радославова член на международното жури в следващото издание на конкурса догодина.
Даяна достига до отличието в конкуренция на сцената с още 60 певци от Сърбия, Румъния, Молдова, Словения, Италия, Армения и България.
В Международния фестивал на музикалното изкуство в столицата  участват само носители на „Grand Prix“ от други конкурси през тази година.
„Sofia Grand Prix“


В него  се включиха носители на призови места от национални и международни конкурси и участници в телевизионни форуми и предавания. Възпитаничката на Музикалната школа „Илия Бърнев“ получи покана за участие в престижния форум, след като спечели Гран при от Международния фестивал „Obzor’s Hope“.

В рамките на престижния конкурс в София младите певци се изявиха в четири категории – поп музика, джаз, класика и фолклор. Техните изпълнения оценява жури, съставено от музикални продуценти вокални педагози и музиканти от участващите държави. В състава на международната комисията бяха композиторите Рифат Рамович и Неманя Михайлович от Сърбия, певеца Раду Буза от Молдова, Виталий Тодоров – пианист с български корени от Молдова, и Викен Таначиян от Армения – вицепрезидент на Световната асоциация за изпълнителско изкуство. Български представител в журито бе Руми Иванова, която е вокален педагог на нашата представителка в Детската Евровизия – Лидия Ганева.

Освен традиционните първи, втори и трети места в четирите възрастови категории бяха раздадени и три големи награди – Grand prix junior, Grand prix teen и Sofia Grand Prix. Последната беше присъдена на Даяна Гиргинова за изпълнението на песните „Повей ветре“ на Паша Христова и „I have nothing“ на Уитни Хюстън, с които демонстрира големия си вокален диапазон и неподражаемо сценично майсторство.

17-годишната изпълнителка получи покани за участия в два международни конкурса. Единият от тях ще се проведе през октомври в Белград, а другият през март в Рим.

А настоящото „Grand Prix“ дава право на Даяна да се включи в два нови конкурса – другия месец в Белград и през март догодина – в Рим.