Управлението на кабинета на Огнян Герджиков-власт без избор

В края на февруари, служебното правителство в лицето на премиера Огнян Герджиков,заяви, че видиш ли, имало "амбицията да направи стъпка за влизане на България в предверието на еврозоната, но не е ясно дали времето ще му стигне да доведе това начинание до край."
Защо кабинетът Герджиков, чийто единствена задача е да организира предстоящите избори, а не да взима решения, за които трябва действащо Народно събрание, се разбърза да въвежда еврото, при това без ясни икономически критерии и пълната липса на финансова обосновка.
Защо е това устремно усилие за влизане в еврозоната? Дали не става въпрос за сумата от 23,1 млрд. евро. На толкова възлизат валутните резерви на България, с които БНБ гарантира стойността на лева спрямо еврото. При влизане в еврозоната голяма част от тях ще бъдат изхарчени, уж да се гарантира вече българското евро. Mеждувременно финансовата олигархия стояща зад Герджиков и неговия шеф президента Румен Радев за пореден път ще завъртят поредната финансова далавера на гърба на данъкоплатците. Примерът за това все още не избледнял в обществената памет - сделката с външния дълг извършена от съпартиеца на Герджиков от НДСВ- бившия министър на финансите Милен Велчев през 2002-2003 г. Сделката със замяната на част от българския външен дълг е донесла финансови загуби в размер на около 1 млрд. лева. Това бе посочено в доклад за ефектите от сделката представен пред парламента през 2011г. Според него, в резултат на осъществената замяна на брейди облигации с глобални облигации е реализирана финансова загуба от около 1 млрд. лв. Заключението на експертите е, че ако сделката не е била направена, страната ни е щяла да плати по-малко за покриването на дълга си.
Възможно е и при сегашното безпричинно бързане за влизането в еврозоната да се стигне до подобен трагичен резултат.
Ще припомня и друг факт, който обикновено съпровожда въвеждането на еврото в слаби икономи като българската. Доста преди еврото да стане реална валута за 300 млн. европейци от 1 януари 2002 г., много от икономистите предупредиха, че е възможно след въвеждането на общата валута да се стигне до така наречният "ефект на закръглянето" на цените нагоре или още по-лошият вариант - да се обявят старите цени на стоките , но вече в евро. Заплатите и пенсиите обаче остават на старите нива, което води до обедняване на населението. Така и стана - малко след като в портфейлите на жителите на Гърция, Словения и дори на Италия попаднаха новите банкноти и монети, те започнаха да се оплакват, че основните стоки и услуги са поскъпнали, а инфлацията се е повишила. Вероятноста в България да се случи същото е много голяма, като се има предвид навика на родните търговци да вдигат цените, с и без повод.
Към спестяванията на българите посегнаха не само царедворците на Герджиков от служебния кабинет. но и печално известния бивш премиер Иван Костов. Той призова страната да излезе от валутния борд, да се откаже от фиксирания курс на лева към еврото и да рискува финансовата стабилност под предлог, че " до излизането от паричния съвет, страната ни няма шансове да влезе в еврозоната."
Излизането от борда с голяма вероятност ще даде възможност за спекулации с валутният курс , нова хиперинфлация подобна на тази през 1997 г. от което следва и неизбежно спестяванията на хората да се обезценят.
 Теориите на Костов и служебното правителство бяха разобличени от проф. Стив Ханке който е сочен за"баща" на валутния борд в България.
 "Премахването на валутния борд ще е огромна грешка, тази система на практика поддържа паричния суверенитет на България, докато присъединяването към еврозоната ще лиши страната от него. Това е погрешен път, особено в политическата обстановка днес, когато всеки се бори да запази своя суверенитет. Никой не може да каже какво ще се случи с еврото", заяви Ханке.

Коалиция "Обединени патриоти" е за запазване на валутния борд, финансовата стабилност и най-вече засега България да не влиза еврозоната.