Sweet home – почти в прекия смисъл на думатаФразата “сладък дом” може да бъде не само метафора – има хора, които желаят домът им да ухае на шоколад, а мебелите им да приличат на шоколадови блокчета и бързо пристъпват от идеите към реализацията им. В интериорния дизайн има цяло направление, цял отделен стил на мебелиране, който се развива с цел да задоволи шоколадово-сладкишните фантазии на собствениците на жилището.

На първо място, шоколадовият интериор предполага помещенията и мебелите да бъдат изпълнени в шоколадово-кафяво. Този цвят действително не е най-лошия вариант за оцветяване на жилището. Кафявото създава усещане за уют и защитеност, символизира спокойствие и стабилност. Повечето хора асоциират шоколада с безгрижното детство и шоколадовите лакомства, чиито аромат се е разнасят из дома, особено по празници и рождени дни. Мнозина възрастни запазват и на преклонна възраст любовта си към шоколада и шоколадовите изделия, така че обстановката, асоциираща се с шоколад, ще им бъде повече от приятна.

Възможно ли е да бъдат изработени мебели, приличащи на шоколадово блокче или на парче шоколадова торта? Разбира се, добрите специалисти могат да създадат мебели за всеки вкус и за всяко пространство. Мебели Бургас създават мебели по поръчка, като се съобразяват с желанието и вижданията на клиентите си, а мебелите винаги пасват точно, защото размерите се вземат на място.

Трябва да отбележим, че шоколадово-кафевите оттенъци в жилищния интериор са особено подходящи за хора с холеричен темперамент, тъй като влияят успокояващо върху по-емоционалните натури. Психолозите препоръчват шоколадовия интериор за всички, които желаят да се избавят от стреса. Всъщност хората, мечтаещи за спокойствие, подсъздателно избират кафявото като основна гама при мебелирането на жилището.

Разбира се, прекалената наситеност с пастелни кафеви оттенъци не е по вкуса на всеки. Мнозина ще предпочетат яркия контраст, като разположат близо мебели, изпълнени в млечно-бяло и шоколадово кафяво или ще комбинират тези два цвята при ивиците, “баклавичките”, отделните вратички и други форми и елементи, използвани при фурнирните, кожените и тапицирани мебели.

Накратко, предимствата на шоколадовия интериор са в това, че е подходящ за всякакви помещения в дома, не уморява очите, разтоварва психически, съчетава се с много други оттенъци.

Все пак този тип интериор и мебелировка имат и някои недостатъци, а именно – мебелите, асоцииращи се с шоколада, определено не са подходящи за хора, които се опитват да спазват диети. Изобщо, има цяла група хора, които не са положително настроени към шоколадовите изделия – подобен стил на обзавеждане по-скоро ще ги подтиска, така че не е подходящо интериорно решение за тях. Освен това шоколадовото е тъмно-кафяв оттенък. Ако в помещението няма достатъчно силно осветление, шоколадовото обзавеждане ще направи обстановката доста мрачна. В този случай е добре да се наблегне на млечно-бели елементи за контраст и повишаване на осветеността. Изобщо, трябва да се помни, че млечно-бялото е най-добрия контрастен цвят при изпълнения в шоколадово-кафяво интериор. Умелото му използване ще направи помещението по-светло и визуално по-широко.

Най-подходящи за мебелиране в шоколадови оттенъци са спалнята и дневната. Комбинацията от млечно-бяло и светло-кафяво е добра за банята. Кремави оттенъци, в съчетание с кафеви и бели елементи са добър избор за кухнята. Други цветове, с които може да се комбинира шоколадовия цвят са пастелно зелено и пастелно жълто и пастелво оранжево.